MARUF VAKFINDAN HABERLER

“BORSA İMKANINI ANLAMAK KONULU” PANEL

borsa

MARUF VAKFI’NDAN “BORSA İMKÂNINI ANLAMAK KONULU” PANEL

Maruf Vakfı tarafından düzenlenen “Borsa İmkânını Anlamak” konulu panel Enstitü Başkanı Sıtkı Abdullahoğlu’nun moderatörlüğünde 08 Aralık Cumartesi günü genel merkez binasında gerçekleştirildi.

Panele; Borsa İstanbul (BİST) eski Başkanı Himmet Karadağ’ın yanı sıra İ.Ü. Öğretim Üyesi ve CHS Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Prof. Dr. Servet Bayındır ile çok sayıda işadamı katıldı.

Maruf Vakfı Enstitü Başkanı Sıtkı Abdullahoğlu’nun açılış konuşması ile başlayan panelde ilk olarak Borsa’nın Ekonomideki Yeri ve Sermaye Gelişimine Katkısı konulu sunumuyla BİST Borsa İstanbul eski Başkanı Himmet Karadağ söz aldı.

Borsa’nın tüm dünyada büyük milyonlarca liralık malların hiçbir bürokratik işlem olmadan saniyeler içinde el değiştirdiğini ve bu anlamda da çok önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Himmet Karadağ, borsanın imkânsız gibi gözüken orta/uzun vadeli fon ihtiyaçlarına kolaylıkla ve sağlıklı bir şekilde imkân sağlayabildiğinin altını çizdi. Borsaların tüm dünyada ekonomiye yön verdiğini de belirten Karadağ, buna karşın spekülatif değerlendirmelere açık olması nedeniyle zaman zaman kötü amaçlı olarak kullanıldığına da ilişkin bilgilere yer verdi.

Panelde daha sonra “Borsa Mekanizmasının İslami Açıdan Analizi” konulu sunumuyla İ.Ü. Öğretim Üyesi ve CHS Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Prof. Dr. Servet Bayındır söz aldı.
Prof. Dr. Bayındır, “İnsanoğlu kazanç amaçlı bir varlık transferinde bulunuyorsa temel ilke ticaret olmalıdır” diye konuşurken ilkesel anlamda Müslümanların borsaya şaşı bakmasına gerek olmadığını belirtti. Buna karşın 1850’li yıllardan itibaren küresel anlamda bakıldığında finansal krizlerin temelinde hep borsaların yattığını ifade eden Prof. Dr. Bayındır, İslam dünyasında borsanın helal mi haram mı olduğu konusunda genel ve ayrıntılı bir çalışma yapılmadığını ve bu yönde yapılan çalışmaların ise eksikliğini dile getirdi.

Sunumların ardından soru-cevap kısmına geçildi. İşadamlarının borsaya ve İslam dünyasında borsaya bakışa ilişkin sorularına Prof. Dr. Servet Bayındır ve Himmet Karadağ tarafından çeşitli örnekler üzerinden cevaplar verildi.

Yaklaşık 2 saat süren panel sonunda programa katılımları nedeniyle Maruf Vakfı Genel Başkanı Akif Gürdoğan tarafından Prof. Dr. Servet Bayındır’a, Asrın İşadamları Derneği (ASRİAD) Genel Başkanı Adnan Danışman tarafından da Himmet Karadağ’a günün anısına birer kahve takımı takdim edildi.